Eğitimin Adı:
HACCP (Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları) Eğitimi
Eğitimin Amacı:
Eğitimin amacı, gıda işletmelerinde mevcut olan fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik tehlikelerin ortadan kaldırılması ya da kabul edilebilir seviyelere indirilmesi amacıyla gıda güvenliği yönetim sisteminin temel prensipleri katılımcılarla paylaşmak, gıda güvenliği yönetim sistemini kurmak isteyen işletmelerin uzmanlarına bilgi sunmak ve sistem kurma konusunda beceri kazandırmak, HACCP sistemini kurmuş işletmelere ise kurmuş oldukları sistemi geliştirmek için gerekli becerileri kazandırmaktır. Ülkemizde ilk olarak 09.06.1998 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Gıdaların Üretimi Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Yönetmelik”te adı tam olarak konmamakla birlikte HACCP Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları sisteminin uygulama gerekliliği belirtilmiştir. 15.11.2002 tarihi itibariyle de gıda işletmelerinin HACCP sistemini uygulamaları zorunlu hale getirilmiştir.
Hedef Kitle:
Gıda ve gıdaya eşdeğer üretim, lojistik ve depolama sektörlerinde gıda güvenliği yönetimi alanında halen görev yapmakta olan veya yapmayı amaçlayan ilgili meslek sahipleri, HACCP konusunda temel bilgi almak, bilgilerini güncellemek ve uygulamalar yapmak isteyen gıda sektörü çalışanları ve yöneticileri, gıda üreticileri.
Katılım Ön Şartı:
Bu eğitime katılım için herhangi bir ön şart bulunmamaktadır. Dileyen herkes eğitimimize katılım sağlayabilir.
Eğitimin Süresi:
8 saat (1 gün)
Eğitimin İçeriği:
- HACCP ve tarihçesi
- HACCP terimleri ve tanımları
- HACCP gıda güvenliği ekibi
- Ön gereklilik programları
- Ürün tanımları
- Ürünün tasarlanan kullanımının belirlenmesi
- Ürün akış diyagramlarının oluşturulması
- Ürün akış diyagramlarının doğrulanması
- Potansiyel tehlikeler, tehlike analizinin yapılması ve kontrol önlemlerinin belirlenmesi
- Kritik kontrol noktalarının (KKN) belirlenmesi
- KKN’ler için kritik limitlerin belirlenmesi
- KKN’ler için izleme sistemleri oluşturulması
- Düzeltici faaliyet planlarının oluşturulması
- Doğrulama prosedürlerinin oluşturulması
- Dokümantasyon ve kayıt tutma
- HACCP planının gözden geçirilmesi
- Pratik çalışmalar
Sertifika:
Eğitimin en az %80'ine katılım sağlayan katılımcılarımıza katılım sertifikası düzenlenecektir.